Sunday, November 30, 2008

KECELARUAN MINDA AKIBAT HATI GAGAL BERFUNGSI SEBAGAI CERMIN


Kalau mengikut kiraan berdasarkan Teori Letupan Besar (Big Bang Teori) yang di utarakan sekitar tahun 1930, dunia ini dianggarkan berusia sekitar 4.5 bilion tahun (4,500 juta tahun).
Sudah tua rupanya. Kewujudan manusia yang bermula dengan Adam diikuti oleh pasangannya bernama Hawa yang menjadi leluhur semua manusia, terjadi sekitar zaman Mesozoik jauh terkemudian berbanding kejadian bumi dan alam semesta.

Angkara Iblis laknatullah kedua-dua mereka dicampakkan ke bumi, kerana melanggar larangan Allah s.w.t . Pertemuan pasangan ini di Jabal Rahmah telah mengukir sejarah berkembang biaknya umat manusia di bumi ini hingga hari ini. Namun jangan lupa, sejarah perseteruan manusia akibat hasutan Iblis alaihi Laknat sehingga berlaku pertumpahan darah yang pertama di muka bumi juga berlaku tidak lama selepas itu. Ia melibatkan anak Adam iaitu Qabil membunuh Habil. Mengapakah pembunuhan tersebut berlaku? Ia bukan disebabkan oleh desakan akal fikiran, tubuh fizikal atau kerana ingin menunjukkan kekuatan. TETAPI ia terjadi kerana HASAD dan DENGKI yang sarangnya terletak di HATI manusia bernama Qabil.
INGAT hati ialah tempat bermulanya segala angkara.

Orang tertanya-tanya kenapa dewasa ini begitu bobrok masyarakat kita. Bukan setakat peringkat orang ramai yang bernama rakyat nampak bercelaru dengan berbagai kejadian buruk, tetapi menyedihkan kerana jenayah, dan seribu satu macam gejala hina telah melibatkan ramai pemimpin masyarakat yang sepatutnya dilantik dari kalangan yang terbaik dari kalangan ahli masyarakat. Nah, jawabnya ia berpunca dari hati yang tidak dididik, digilap dan dibersihkan dari pelbagai kekotoran. Justru, merawat hati adalah amat penting diberi penekanan dalam sistem pendidikan sama ada di rumah , disekolah dan dimana-mana institusi masyarakat yang lain. Hal ini telah lama di peringatkan oleh Rasulullah s.a.w yang menegaskan bahawa dalam diri manusia ada seketul daging , jika baik ia maka baiklah keseluruhan diri manusia itu, tetapi jika kotor maka rosaklah diri manusia itu (maksud Hadis). Kesedaran mula timbul dikalangan cendikiawan Barat dan timur akan pentingnya pendidikan memberi fokus kepada soal hati dan bukan semata-mata akal dan fizikal sahaja. Lalu timbullah istilah-istilah Kecerdasan Emosi (EQ) dan Kesedaran Spiritual ( SQ). Hakikat dan kebenaran peringatan Rasulullah lebih 1400 tahun yang lalu kini diakui selepas kegagalan sistem pendidikan yang bertunjangkan kecerdasan Intelek (IQ) mendominasi kekurangan dan ketidakseimbangan sistem pendidikan kita selama ini.

Oleh itu , kita sebagai Muslim perlu kembali kepada akar kita. Gilaplah hati kerana ia merupakan cermin yang dapat membantu kita mengenal Tuhan, dan membentuk akhlak yang terpuji jauh dari kebejatan dan kecelaruan. Bagaimana caranya??

Seruan Allah SWT Di Sepertiga Malam Terakhir


قَالَ رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :
يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الْآخِرُ فَيَقُولُ مَنْ يَدْعُونِي فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِي فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِي فَأَغْفِرَ لَهُ (صحيح البخاري

Sabda Rasulullah saw :
“Tuhan kita Yang Maha Luhur dan Maha Agung turun setiap malam kepada langit dunia ketika sepertiga malam terakhir, seraya menyeru : Adakah yang menyeru Ku maka Aku akan menjawab untuknya, adakah yang memohon pada Ku maka Aku akan memberinya, adakah yang beristighfar pada Ku maka akan Kuampuni untuknya” (Shahih Bukhari)

Zikir, mendirikan solat malam, menghindari yang haram dan subahat dalam setiap yang masuk ke perut ataua dalam kerja dan tindakan kita adalah kunci utama menggilap hati menjadi cermin mampu merakam kehebatan Allah azzawajalla.
Setiap gerak gerik kenikmatan yang kita lakukan sampai setiap nafas kita, inilah ciri Kasih Sayang Allah kepada kita yang tidak akan diberikan dan tidak mampu diberikan oleh makhluk satu sama lainnya terkecuali Allah Sang Maha Pencipta.
Amat beruntung jiwa yang mengingat Allah, beruntung bibir yang menyebut Nama Allah, beruntung alam pemikiran yang memikirkan keagungan Ilahi.

Yang dimaksud adalah Allah itu senang semakin dekat, semakin dekat, semakin dekat kepada hamba hamba Nya disaat sepertiga malam terakhir semakin dekat Kasih Sayang Allah. Allah itu dekat tanpa sentuhan dan jauh tanpa jarak. Berbeza dengan makhluk, kalau dekat mesti ada sentuhan dan kalau jauh mesti ada jarak. “Allah laysa kamitslihi syai’un” (QS Assyura 11) (Allah tidak sama dengan segala sesuatu).

Allah Swt turun mendekat kepada hamba Nya di sepertiga malam terakhir maksudnya Allah membukakan kesempatan terbesar bagi hamba hamba Nya di sepertiga malam terakhir.
Sepertiga malam terakhir kira kira pukul 2 lebih dinihari.., kalau malam dibagi 3, sepertiga malam terakhir kira kira pukul 2 lebih, sampai sebelum adzan subuh itu sepertiga malam terakhir, waktu terbaik untuk berdoa dan bertahajjud.
Disaat saat itu kebanyakan para kekasih lupa dengan kekasihnya. Allah menanti para kekasih Nya. Sang Maha Raja langit dan bumi Yang Maha Berkasih Sayang menanti hamba hamba yang merindukan Nya, yang mau memisahkan ranjangnya dan tidurnya demi sujudnya Kehadirat Allah Yang Maha Abadi. Mengorbankan waktu istirahatnya beberapa minit untuk menjadikan bukti cinta dan rindunya kepada Allah.

Seseorang yang bersungguh sungguh berdoa di sepertiga malam terakhir sudah dijanjikan oleh Allah ijabah (terkabul). Kalau seandainya tidak dikabulkan oleh Allah berarti pasti akan diberi dengan yang lebih indah dari itu. “Wa man yastaghfiruniy fa aghfira lahu” (dan siapa yang beristighfar mohon pengampunan pada Ku disaat itu, akan Kuampuni untuknya). Betapa dekatnya Allah di sepertiga malam terakhir. Hadirin hadirat, disaat saat itu orang orang yang mencintai dan merindukan Allah pasti dalam keadaan bangun dan pasti dalam keadaan berdoa.

Diriwayatkan di dalam Shahih Bukhari “manusia yang paling khusyu’ (Sayyidina Muhammad Saw) didalam tahajjudnya baginda berdoa “Allahumma lakal hamdu antanurrussamawati wal ardh, Allahumma lakal hamdu anta qayyimussamawati wal ardh, Wa lakal hamdu anta rabbussamawati wal ardh””.

“Allahumma lakal hamdu antanurrussamawati wal ardh” (Wahai Allah bagi Mu puji – pujian yang indah, Engkaulah Cahaya langit dan bumi, yang Maha Menerangi langit dan bumi dengan kehidupan, kesempurnaan dan kemegahannya). Cahaya langit dan bumi, Dialah Allah. “Allahumma lakal hamdu anta qayyimussamawati wal ardh” (Wahai Allah bagi Mu puji – pujian yang indah, Engkaulah yang Membangun langit dan bumi). “Wa lakal hamdu anta rabbussamawati wal ardh” (dan untuk Mu puji – pujian, Engkaulah yang Memelihara langit dan bumi). Jika kita dalami ini sangat indah makna kalimat ini “Memelihara langit dan bumi”. Setiap sel yang merangkai manusia, merangkai haiwan, merangkai tumbuhan, merangkai bentuk seluruh sel itu mempunyai kehidupan dan memerlukan nafkah,makanan dan minumannya dan oksigennya dan kehidupannya dan pengaturannya. Siapa yang memeliharanya? Allah Swt.

“Rabbussamawati wal ardh” (Yang Memelihara langit dan bumi) Yang Mengatur matahari terbit dan terbenam, Yang Mengatur turunnya hujan dan tidak ada manusia yang mampu mengurangi setitis air hujan yang akan turun ke permukaan bumi. Allah jadikan hujan itu rahmat turun di permukaan bumi, Allah jadikan penghapusan dosa bagi mereka yang terkena musibah sebab hujan, Allah jadikan juga hujan itu “sa’atulijabah” (waktu yang diijabah) sebagaimana sabda Nabi saw “indahu…” (disaat turun hujan itu doa doa dikabulkan oleh Allah), maka berdoalah. Banyak turun hujan, banyak doa dikabulkan. Lalu bagaimana dengan datangnya musibah?, Berbelas hadits riwayat Shahih Bukhari dan Shahih Muslim bahwa “seluruh musibah bagi muslimin muslimat adalah penghapusan dosa baginya”. Jadi musibah itu penghapusan dosa tanpa istighfar.

3 comments:

fieyka una said...

sebuah artikel yg menarik..

solihin said...

tulisan ini sangat bagus dan saya tercari-cari selama ini. ini satu pelajaran ilmu Tasauf. Teruskan berkariya dan menulis. ia amat berfaedah untuk menggali keduk sufi.

Solihin Munawer

mbawazir said...

Sebaik-baik perjuangan ialah meneruskan perjuangan Rasulullah saw.sebagai manusia yang membawa risalah Rahmatallilalamin, menerangi kegelapan dan menyelamatkan manusia dan mahluk lainnya sejagat. Blog Raudhatunashuha baik dan tepat pada masanya bagi mengisi minda masyarakat masa kini. Teruskan perjuanganmu
Dari MBawazir